Work-life balance: 7 steg för ett mer hållbart arbetsliv

Publicerad 06-07-2023

Work-life balance: 7 steg för ett mer hållbart arbetsliv

I en modern arbetsvardag som präglas av flexibilitet och förväntan på hög prestation, blir gränsen mellan yrkesliv och privatliv ofta suddig. Work-life balance, eller balansen mellan arbete och fritid, blir då en avgörande faktor för att kunna leva ett hållbart och välmående liv. Att uppnå work-life balance handlar om att skapa en harmonisk integration av arbetslivet och det personliga livet, där båda får tillräckligt med tid och uppmärksamhet. Här är sju tips för att hjälpa dig hitta balansen mellan jobb och fritid.

Work-life balance – vad är det?

Att uppnå en balans mellan yrkesliv och privatliv är inte alltid en enkel uppgift, även om det låter så i teorin. Att få alla delar i vardagen att fungera som en sund helhet kan vara utmanande. Därför har work-life balance blivit ett mycket omtalat ämne på svenska arbetsplatser. Begreppet handlar om att du, genom att prioritera och acceptera vissa saker, ger dig själv de bästa förutsättningarna för att hitta balansen mellan arbete och privatliv. Detta i sin tur möjliggör en hållbar arbetsvardag där du har tillräckligt med energi för alla delar av livet, inte bara de professionella.

Rapporter visar att gränserna mellan arbetsliv och privatliv är otydliga

Det är inte ovanligt idag att ditt hem, soffan, sommarstugan eller till och med en långpromenad blir en del av din arbetsplats. I det som kallas det ”nya normala” och med en flexibel arbetsvardag där distansarbete är vanligt förekommande, kan jobbet emellertid börja göra intrång i din privata sfär. I Unionens rapport (Unionen, 2022) uppger 7 av 10 att de är mer tillgängliga för jobbet vid distansarbete och en flexibel arbetssituation till följd av arbetsgivarens förväntningar eller egna initiativ. Vidare upplever 6 av 10 av framtidens kompetens (respondenter i åldern 18-30 år) att gränserna mellan arbete och fritid som otydliga. Unionen ser med oro på denna utveckling och understryker vikten av återhämtning för oss alla. Det handlar inte bara om att uppnå en hållbar arbetsvardag, utan också om att kunna utföra vårt arbete på bästa sätt.

Prioritera och skapa tid för din hälsa

Att skapa en sund work-life balance handlar om att skapa en medvetenhet kring dina prioriteringar och att ta ansvar för att skapa en harmonisk förening av arbete och fritid. Det handlar inte nödvändigtvis om att försöka balansera de två områdena på en daglig basis, utan snarare att se till att de båda får tillräckligt med tid och uppmärksamhet över en längre period. Genom att prioritera rätt och acceptera att det är omöjligt att vara på topp i alla avseenden hela tiden, kan du skapa utrymme för att fokusera på det som verkligen betyder mest för dig. Det kan innebära att säga nej till vissa arbetsuppgifter eller att sätta gränser för att skydda din tid för fritidsaktiviteter och tid med familj och vänner.

Genom att vara medveten om dina egna behov och skapa en balanserad vardag kan du undvika att bränna ut dig och istället få energi och glädje från både arbetslivet och privatlivet. Det är viktigt att komma ihåg att work-life balance är en individuell resa och att det kan finnas olika definitioner och strategier för att uppnå det. Det handlar om att hitta vad som fungerar bäst för dig och att vara flexibel när det behövs. Genom att investera tid och omsorg i att skapa en balans mellan arbete och privatliv kan du njuta av en mer hållbar och tillfredsställande vardag.

7 tips för att uppnå work-life balance

Prioritera ditt välmående: Det är viktigt att prioritera din fysiska, mentala och emotionella hälsa i livet. Ge inte avkall på aktiviteter som främjar ditt välbefinnande, såsom en promenad, en middag med vänner mitt i veckan eller andra saker som får dig att må bra, bara för att du känner att du ”måste” arbeta lite till. Att ta hand om dig själv borde alltid vara en prioritet.

Att säga nej är coolt: Det är viktigt att ha en egen prioriteringslista i åtanke och vara modig nog att säga nej till det som hamnar längre ner på den. Genom att göra detta frigör du mer tid och energi för det som du upplever som viktigast i ditt liv, just här och nu.

Fokusträning för hjärnan: För att dra nytta av varje timme på dygnet är det viktigt att träna din hjärna att rikta fokus mot det som verkligen är viktigt. Det är också värdefullt att lära sig att släppa distraktioner i ditt liv som kan störa ditt fokus. Genom att göra detta kan du öka din produktivitet och effektivitet i att hantera det som är viktigast för dig.

Koppla av genom att koppla bort: Ett värdefullt tips är att stänga av ljud och notiser på din mobil när du kommer hem från jobbet. Genom att koppla från e-post och telefon kan din hjärna få möjlighet att slappna av utanför arbetsmiljön samtidigt som du blir mer närvarande när du spenderar tid med familj och vänner. Detta hjälper dig att skapa en tydlig gräns mellan arbetslivet och privatlivet, främjar bättre återhämtning och gör att du kan njuta av kvalitetstid utan att bli störd av arbetsrelaterade distraktioner.

Släpp perfektionismen: Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon ”perfekt” balans mellan arbete och fritid. Det kommer alltid att finnas dagar då arbete behöver prioriteras framför fritid och stunder när privatlivet måste vara i fokus. Livet är sällan (eller kanske aldrig) perfekt, så det är viktigt att vara realistisk när det gäller hantering av din tid.

Fördela din energi: Det kan vara fördelaktigt att skapa en ”energibudget” för att hantera din dag. Genom att analysera vad du bör fokusera mest på under din arbetsdag och identifiera faktorer som bara orsakar stress och tar energi, kan du göra mer medvetna val och maximera din produktivitet. Att prioritera dina energiresurser innebär att du identifierar och fokuserar på de uppgifter och aktiviteter som ger dig mest tillfredsställelse och resultat.

Glöm inte återhämtningen: Återhämtning är en naturlig del av en elitidrottares vardag, medan yrkesarbetande har en tendens att prioritera bort sitt behov av vila under perioder med hög arbetsbelastning. Det är viktigt att se till att ditt arbetsschema inkluderar en balans mellan ansträngning och återhämtning för att uppnå en hållbar arbetsmiljö.

Nyheter

Utvalda

Contact

Kontakta oss idag

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.