Vägen till att bli en Applikationsförvaltare

Publicerad 07-09-2022

Vägen till att bli en applikationsförvaltare kan vara kortare än vad du tror. Det finns dock några viktiga steg som du måste ta innan du kan ta steget till att bli en applikationsförvaltare. I denna bloggartikel kan du läsa allt om betydelsen av applikationsförvaltare, karriärs- och utvecklingsmöjligheterna i denna roll samt vad som krävs för att bli just en applikationsförvaltare.

En ny nyckelroll i IT-landskapet

Applikationsförvaltare spelar en allt viktigare roll i IT-landskapet. Utvecklingen av applikationer sker i snabb takt och är starkt sammanflätad med slutanvändarens ständigt föränderliga krav och behov. Dessutom används ofta applikationer för att göra livet enklare för slutanvändarna och på så sätt optimera affärsprocesserna. De applikationer som tidigare var bra att ha har nu blivit viktiga must-haves.

Processoptimering som specialisering

En applikationsförvaltare optimerar kontinuerligt affärsprocesserna. Det är därför det är viktigt att ha finess när det gäller detta om du vill bli en applikationsförvaltare. På Linden-IT erbjuder vi ett traineeship i applikationsförvaltning. Vi ger dig möjligheten att utvecklas till en funktionell applikationsansvarig. En annan väg till att bli applikationsförvaltare är att gå från en senior position i servicedesk.

En applikationsförvaltares möjligheter

Möjligheterna för en applikationsförvaltare är långtgående. Det viktigaste att veta är att jobbet som applikationsförvaltare aldrig blir tråkigt. IT-landskapet, affärsprocesserna och användarnas behov förändras ständigt. Ingen dag, vecka eller månad kommer därför att vara likadan. Sjoerd, som är applikationsförvaltare på Linden-IT, kan berätta allt om det!

På grund av den kraftiga ökningen av antalet lediga tjänster kommer dessutom möjligheterna på arbetsmarknaden bara att växa. Karriärstegen för applikationsförvaltare har även den utökats. Det  finns till exempel möjlighet att söka en högre position i DevOps-team eller att avancera till   senior funktionschef, informationsanalytiker eller affärsanalytiker. Applikationsförvaltning är därför en bra språngbräda för att få en lysande IT-karriär.

Krav på en applikationsförvaltare

Inom applikationsförvaltningen kan man skilja mellan funktionell och teknisk applikationsförvaltning. En funktionell applikationsförvaltare ansvarar för en specifik applikation, t.ex. CRM- eller ERP-systemet. Applikationsförvaltaren ser sedan till att systemet dagligen förbättras och arbetar direkt för företaget. En teknisk applikationsförvaltare arbetar däremot med flera applikationer och är den som letar efter tekniska fel. Dessa problem spåras upp och åtgärdas.

För att bli en bra applikationsförvaltare måste du ha en passion för IT. Dessutom är det viktigt att du uppfyller ett antal kompetenskrav.

På Linden-IT tittar vi framförallt på följande kompetenskrav:

  • Du har en avslutad eftergymnasial utbildning eller har redan erfarenhet av IT;
  • Du har erfarenhet av informationssystem eller IT-processer
  • Du har en god kommunikationsförmåga och kan tydligt förklara var processer kan och/eller måste förbättras.

Är du redo för nästa steg i din IT-karriär? Tveka inte att kontakta våra konsulter. De kan berätta mer om tjänsten och om hur karriären för en applikationsförvaltare ser ut.

Ta annars en titt på våra lediga tjänster och traineeships

Behöver ditt företag en applikationshanterare? Ta en titt på våra tillgängliga IT- specialister som är redo att arbeta för dig.

Nyheter

Utvalda

Contact

Kontakta oss idag

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.