Tips för att skriva CV

Publicerad 04-05-2023

Håll i hatten🎩, för nu ska vi prata om ett viktigt ämne – CV-skrivande!📝 Med ett skarpt och skräddarsytt CV kan du få rekryterare att falla pladask för dig och ditt kunnande. Men vad ska man egentligen ha med i sitt CV? Här kommer Linden-ITs experttips på hur du rockar ditt CV och imponerar på din framtida arbetsgivare!

Kontaktuppgifter
Du vill väl inte att arbetsgivarna ska ha svårt att hitta dina kontaktuppgifter i ditt CV? Självklart inte! Därför är det viktigt att du placerar dem högst upp på sidan, i neonfärger och med blinkande ljus för maximal synlighet (okej, kanske inte så extremt, men du förstår poängen). Glöm inte att dubbelkolla att allt stämmer så att ditt drömjobb inte går till någon med samma namn men med felaktiga telefonnummer eller mailadresser. Så placera dina kontaktuppgifter där de förtjänar att vara – i strålkastarljuset!

Relevant arbetslivserfarenhet
Välj ut de jobb som du tror är mest relevanta för den tjänst du söker. Och om du inte har så mycket erfarenhet ännu – no worries, mate! Du kan fortfarande nämna tidigare jobb och erfarenheter du har samlat på dig. Börja med att skriva om ditt senaste eller nuvarande jobb och jobba dig bakåt i tiden i omvänd kronologisk ordning. Glöm inte att skriva ut företagets namn, din tjänst, tidsperiod och kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och färdigheter. Men hej, försök inte att skriva en hel bok om din jobbhistorik – håll det kort och koncist!

Utbildningar och certifieringar
Nu är det dags att prata om utbildning – det som en gång i tiden fick dig att känna dig klok och duktig! Men lugn, du behöver inte nämna varje klass du någonsin har tagit. Välj ut det som känns mest relevant för den tjänst du söker. Om du har en universitetsutbildning behöver du inte oroa dig för att nämna att du klarade av att skriva ditt namn rätt på grundskolan. Men om du har tagit kurser utöver din examen eller en yrkesutbildning som är relevant för tjänsten, go ahead and brag about it! Skriv ner skolans namn, var den ligger, vilket program eller vilken kurs du läst och under vilken tidsperiod – fokusera helt enkelt på det som verkligen betyder något och är relevant!

Övriga meriter
Nu är det dags att prata om det som får dig att må bra på insidan – nämligen ideellt engagemang! Det är dags att visa upp allt det du har lärt dig från dina ansvarsområden i exempelvis föreningar, kårer och organisationer. Berätta kort om dina uppdrag, vad du har fått ansvara för och vad du har lärt dig under tiden. Det är dags att skryta lite om allt det du har gjort – du har gjort skillnad, och det är värt att visa upp!

Språkkunskaper
När det kommer till språkkunskaper är det viktigt att ge en korrekt och tydlig beskrivning av din förmåga. Ett vanligt sätt att gradera språkkunskaper är genom nivåerna: Native, Working proficiency, Conversational, Upper-intermediate, Basic, Low-intermediate och Limited working proficiency. För att ge en översiktlig bild av dina språkkunskaper bör du börja med att ange ditt modersmål och fortsätta med andra språk i fallande ordning. Beskriv därefter din kunskapsnivå för varje språk på ett utförligt sätt. Detta ger en överskådlig bild för rekryteraren av dina språkkunskaper och kan påverka dina möjligheter att komma i fråga för vissa tjänster.

Övriga yrkeskunskaper
I ditt CV, glöm inte att nämna vilka programvaror, system och programmeringsspråk du är bekant med. Men var inte rädd för att skriva om din kunskapsnivå. Är du helt grön? Skriv då gärna hur du fått kunskapen, om det är genom att ha lekt runt med datorer i din ungdom eller om du faktiskt har pluggat till IT-kung. Kom ihåg, det handlar inte om att skriva en teknisk rapport här, utan att ge en snabb överblick över dina tekniska skills. Och om du har körkort, och det efterfrågas för jobbet, så glöm inte att nämna det också!

Referenser
Först och främst vill vi lära känna er genom ert CV och personliga utstrålning. Men, det är alltid bra att ha några riktigt schyssta referenser i bakfickan ifall vi skulle behöva kontakta dem senare. Så håll era referenser varma och goa, och tänk på vilka som kan ge er bästa möjliga omdöme när tiden är inne.

Nyheter

Utvalda

Contact

Kontakta oss idag

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.