Så förbereder du dig inför arbetsintervjun

Publicerad 26-10-2023

Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller har några års arbetslivserfarenhet, kan det vara nervöst att gå på en arbetsintervju. Kom ihåg att en inbjudan till en intervju är ett tydligt tecken på att du är intressant för tjänsten och en möjlighet för dig och rekryteraren/arbetsgivaren att lära känna varandra bättre.

Här är några av våra bästa tips för att hjälpa dig att förbereda dig inför intervjun.

Förberedelser innan intervjun

Läs på om tjänsten och företaget: Börja med att noggrant studera den aktuella jobbannonsen för att förstå vilka kunskaper och personliga egenskaper som efterfrågas. Ta också tid att forska om företaget för att få en bättre förståelse för arbetsplatskulturen och hur du kan bidra till dess framgång. Försök att besvara frågor som: Vad är företagets mål och vision? Hur ser arbetskulturen ut? Vad är företagets syfte? Hur är organisationen strukturerad? Genom att vara väl förberedd visar du ditt genuina intresse för jobbet och kan svara på intervjufrågor på ett mer informerat sätt.

Förbered svar på intervjufrågor: Intervjun är en möjlighet för dig att utforska tjänsten ytterligare och visa rekryteraren varför du är den bästa kandidaten. Förutom att förbereda dig genom att lära känna tjänsten och företaget, är det också viktigt att förbereda dig på de vanliga intervjufrågorna som rekryteraren kan ställa. Att ha välövervägda svar förberedda kan öka dina chanser att lyckas.

Förbered konkreta exempel: Många arbetsintervjuer fokuserar på beteendebaserade frågor som syftar till att utvärdera tidigare beteenden och framgångar. Förbered dig genom att tänka på specifika situationer då du har använt de kompetenser och beteenden som efterfrågas i jobbannonsen. Även om du saknar arbetslivserfarenhet, kan du använda exempel från skolan, föreningslivet eller andra sammanhang. Att kunna ge konkreta exempel hjälper dig att visa på din förmåga och erfarenhet i förhållande till tjänsten.

Klä dig lämpligt: Klädstilen påverkar inte din kompetens, men det är viktigt att välja kläder som du känner dig bekväm och självsäker i. Om företaget har en specifik klädkod, se till att följa den. Annars är en vit skjorta och byxor en säker satsning.

Öva hemma: Övning förbättrar din förmåga, och det gäller även arbetsintervjuer. Om du har läst på och förberett svar på vanliga intervjufrågor, är du på rätt väg. Öva gärna med någon annan innan intervjun, det kan vara en vän eller familjemedlem som agerar rekryterare. Det hjälper dig att känna dig mer bekväm och säker. Du kan också skriva ner anteckningar och ta med dem till intervjun om det hjälper dig att känna dig mer trygg.

Att tänka på under intervjun

Första intrycket: Att vara i tid är avgörande för att skapa ett positivt första intryck. Hälsa vänligt, ta ögonkontakt och se till att ha koll på namnet på den du ska träffa. Det visar att du är förberedd och respektfull.

Slappna av: Nervositet är normalt, och intervjuaren förstår det. Nervositet visar att du bryr dig om intervjun och är angelägen om att göra ett bra intryck. Om det är flera personer i rummet, se till att du har ögonkontakt med dem när du svarar på frågor. Ta dig tid att besvara frågorna noggrant, och om du gör misstag eller säger något konstigt, var inte för hård mot dig själv. Rekryteraren förväntar sig inte perfektion.

Följ upp din arbetsintervju

Efter att intervjun är klar, reflektera över vad som gick bra och vad som kan förbättras. Om du inte har fått återkoppling inom den avtalade tiden, kontakta rekryteraren för att fråga om status i processen. Be gärna om feedback om du inte fick jobbet för att lära dig och förbättra dig till nästa intervju.

Frågor? Hör av dig till Emma vår Talent & HR Manager

 +46 724 55 01 25
 emma@linden-it.se
 Gå till LinkedIn
Nyheter

Utvalda

Contact

Kontakta oss idag

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.