Vi belyser och reder ut tre vanliga missförstånd kring konsultbranschen

Publicerad 27-12-2023

I de flesta branscher och yrkesgrupper existerar förmodligen ett antal myter och förutfattade meningar. Detta är särskilt tydligt inom IT-konsultyrket. Det är nu dags att belysa och ifrågasätta tre av de vanligaste myterna som omger livet som IT-konsult och klargöra sanningen en gång för alla.

Myt nummer ett. Konsultyrket är osäkert

Den typiska bilden av att konsultyrket skulle innebära större osäkerhet är inte helt ovanlig. Vanliga frågor som ofta dyker upp är ”kommer jag ha en stabil lön?” ”Tänk om jag inte hittar ett uppdrag?”

Men tvärtom, livet som IT-konsult behöver inte alls vara osäkert eller innebara en osäker tillvaro. För det första råder det kompetensbrist inom IT, företag skriker efter IT-kompetens så uppdrag finns det gott om. Skulle du ändå föredra tryggheten av en anställning behöver det faktiskt inte utesluta konsultyrket. Visste du att även som IT-konsult finns möjligheten att ha en fast anställning med all trygghet det innebär. Snarare finns det fler möjligheter och fördelar med att arbeta som IT-konsult. Du sitter inte fast på en och samma arbetsplats och yrkesroll utan när det är dags att testa något nytt, hjälper ditt konsultbolag att hitta nytt uppdrag. Ett konsultbolag kan med andra ord fungera som en karriärpartner att hålla i handen där du får testa flera jobb utan att byta arbetsgivare. Och gällande lönefrågan, är den ofta högre när man arbetar som IT-konsult än att vara anställd.

Myt nummer två: Konsultyrket är bara för seniora

Har du hört någon eller kanske själv känt att konsultyrket verkar spännande men att du måste samla på dig några års erfarenhet innan du ger dig ut som IT-konsult.

Vi spräcker den myten och menar snarare att det kan hjälpa dig att bygga ett starkt CV med ny kunskap och erfarenhet. Det finns konsultuppdrag inom olika nivåer som är både ingångsjobb till mer seniora jobb. Som konsult bygger du även ett stort nätverk som du alltid kommer ha nytta av resten av din karriär.

Myt nummer tre: Att konsultyrket innebär mer jobb än en anställd

Detta är också en vanlig myt som förekommer. Sanningen är att du arbetar lika många timmar som en anställd. Sedan kan det tillkomma mer intensiva perioder eller projekt, men så är det nog för de flesta.

Nyheter

Utvalda

Contact

Kontakta oss idag

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.