Livskraft

Publicerad 07-09-2022

”Livskraft” är ett ord som man ser överallt i dag. Inte bara på arbetsplatsen, utan överallt i vårt dagliga liv. Om det inte är din arbetsgivare som betonar vikten av livskraft är det media som gör det. Men hur är det med din livskraft just nu?     Är du medveten om dina mat-, rörelse- och sömnmönster? I den här bloggartikeln tar vår Talent & Development Manager Nicole en närmare titt på livskraft, vad det faktiskt innebär och, ännu viktigare, hur du ser till att du själv är livskraftig?
Livskraft handlar om både ditt mentala och fysiska tillstånd. Om man tar det väldigt bokstavligt handlar livskraft om vitalitet. Det låter väldigt tungt, så därför ska vi titta på tre aspekter som spelar in: kost, motion och sömn. För att förbättra din livskraft är det viktigt att du medvetet arbetar med dessa tre aspekter.

Näring

Först och främst näring. Det är mycket viktigt att du ser till att du äter hälsosamt. Detta kommer att ha en positiv effekt på din energi. Tänk på vad som är en hälsosam kost är på lång sikt och börja inte med massa olika dieter som ofta har en kortsiktig effekt. Det nederländska näringscentret, ett oberoende institut, rekommenderar att alla ska följa ”the wheel of five” Detta garanterar att det finns en balans och variation mellan alla de olika näringsämnen som du får i dig. Det räcker inte att äta hälsosamt. Om du verkligen vill känna dig livskraftig måste du också ägna dig åt någon form av motion.

Motion

Vi är inte alla fanatiska idrottare och behöver inte heller vara det.

Leta efter sätt att lägga till motion i din dagliga rutin. Gå eller cykla till affären, ät inte din lunch vid skrivbordet och ta en promenad efter middagen. Några små förändringar som kommer att ge mycket mer energi. Det är bra att veta att det finns fyra motiverande orsaker till varför vi tränar i allmänhet.

1. För ökad prestation

2. För avkoppling

3. För nöjes skull

4. För vårt utseende

Vad är din bakomliggande orsak och vilken träningsform är bäst lämpad för det? Äter du hälsosamt och motionerar du tillräckligt? Och du, glöm inte bort din nattsömn.

Sömn

Utan en god natts sömn får hälsosam mat och mer motion inte maximal effekt på din livskraft. För lite sömn leder ofta till ökad aptit. Du har ändrat din kost, men du är fortfarande hungrig. För din sömnrytm är det särskilt viktigt att den är regelbunden och rutinmässig. Riktlinjen för detta är 8 timmar per natt. Det är också viktigt att avsluta dagen och riktigt varva ned på kvällen. Minska olika saker som stimulerar för mycket, ingen mobiltelefon eller tv minst en timme före sänggåendet. Slutligen bör du se till att du har en bra sovmiljö, dvs. ett mörkt, tyst och städat sovrum. Är kost, motion och sömn i balans för dig? Då kommer ingenting att stå i vägen för att du ska kunna leva ett livskraftigt liv!

Nyheter

Utvalda

Contact

Kontakta oss idag

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.