Frågorna du inte ska ställa under en intervju

Publicerad 20-03-2024

Som rekryterare eller rekryterande chef är det av yttersta vikt att välja och formulera lämpliga frågor under anställningsintervjuer för att kunna utvärdera en kandidats kvalifikationer och lämplighet för den aktuella rollen på ett effektivt sätt. Människor har olika fördomar, och det är därför nödvändigt att strukturera intervjun på ett sätt som minimerar deras påverkan. Det finns specifika frågor som bör undvikas på grund av deras potentiella diskriminerande, irrelevanta eller olämpliga natur.

Här är några exempel på frågor som bör undvikas under en intervju:

 1. Ålder, religion, nationellt ursprung eller personliga egenskaper: Frågor om dessa områden är olagliga enligt diskrimineringslagen och kan skapa en fientlig intervjumiljö.
 2. Civilstånd, barn eller familjeplaner: Dessa frågor är olämpliga och irrelevanta för att bedöma en kandidats förmåga att utföra sitt arbete.
 3. Irrelevanta frågor: Frågor som inte har någon direkt koppling till jobbet, såsom vilket djur kandidaten skulle beskriva sig som eller vilken superkraft de önskar, bör undvikas.

Istället för att använda dessa typer av frågor är det mer givande att fokusera på kompetensbaserade frågor. Dessa frågor hjälper till att bedöma en kandidats kompetens, förmågor och erfarenheter på ett mer objektivt sätt. Exempel på kompetensbaserade frågor inkluderar:

  1. Berätta om ett tillfälle när du var tvungen att arbeta med ett svårt projekt och hur du hanterade det.
  2. Hur hanterar du svåra intressenter eller situationer på jobbet?
  3. Kan du ge mig ett exempel på hur du framgångsrikt har arbetat i ett team?
  4. Hur håller du dig organiserad och hanterar din arbetsbelastning effektivt?
  5. Hur ställer du dig till problemlösning och beslutsfattande på arbetsplatsen?

Genom att använda kompetensbaserade frågor kan du få en mer heltäckande förståelse för en kandidats kvalifikationer och bedöma hur väl de passar för den aktuella rollen. Samtidigt undviker du olämpliga eller diskriminerande frågor som kan vara skadliga både för kandidaten och för din organisation.

Vi på Linden-IT arbetar varje dag med att rekrytera nya medarbetare till våra kunder. Med flera års erfarenhet av att rekrytera rätt. Vi använder oss av evidensbaserade och kompetensbaserade frågor samt arbetsspykologiska tester för att säkerställa att rätt person hamnar på rätt plats.

Ta kontakt med oss idag om du vill ha hjälp med din rekryteringsprocess på info@linden-it.se.

Nyheter

Utvalda

Contact

Kontakta oss idag

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.