Vad kostar en felrekrytering? Här kommer 5 tips för att undvika felrekrytering

Publicerad 16-11-2023

Enligt forskaren och författaren Malin Lindelöw uppger hon att spannet för felrekrytering beräknas kosta 250 000-1 miljon kronor. Utöver det tillkommer även vissa ”dolda kostnader”. För att undvika den långa och kostsamma process som en felrekrytering medför, är det av stor vikt att göra rätt från allra första början. Att garantera en rekrytering till 100% är omöjligt, då det involverar människor och situationer som båda kan förändras över tid. Trots detta finns det flera överväganden som kan öka chansen för en framgångsrik rekrytering.

 

Våra fem viktigaste tips: Så undviker du en felrekrytering
   1. Fatta inte beslut baserat på magkänsla
    Att den ansvariga rekryterande chefen har en trevlig konversation med en kandidat bör inte vara den grundläggande faktorn för att anställa personen. Alltför många rekryteringar genomförs på detta sätt istället för att noggrant utvärdera om individen är lämplig för den specifika positionen ni rekryterar till.
   2. Låt inte vem som helst rekrytera
    En rekryteringsprocess ledd av någon utan erfarenhet kan resultera i en felrekrytering, vilket kan bli kostsamt och leda till att företaget går miste om högkvalificerade kandidater. Att anlita en extern aktör är en kostnadseffektiv åtgärd jämfört med de potentiella långsiktiga kostnaderna. Användningen av ett rekryteringsbolag kan till och med resultera i tusentals kronor i besparingar jämfört med att hantera rekryteringen internt.
   3. Använd kvalificerade rekryteringsmetoder
    För att säkerställa att rätt kandidat anställs är det avgörande att använda effektiva rekryteringsmetoder. En kompetensbaserad rekrytering, där fokus läggs på kandidatens färdigheter och förmågor snarare än formella kvalifikationer har bevisat sin effektivitet. Genom att rikta in sig på de specifika kompetenser som krävs för en given roll kan företag identifiera individer som bäst passar för rollens unika uppgifter och utmaningar.Denna metod hjälper också till att minska fördomar och skapar en mer rättvis och inkluderande rekryteringsprocess. Genom att använda denna rekryteringsmetod kan man minimera risken för felrekrytering, förbättra prestationerna i teamet och öka den övergripande produktiviteten.
   4. Gör ett grundligt förarbete
    Felrekryteringar uppstår oftast när man skyndar sig och påbörjar en rekryteringsprocess innan man internt har tydliggjort vilka kompetenser och egenskaper som är avgörande för den nya medarbetaren. Ta dig tid att noggrant överväga och diskutera med teamet och cheferna som den nya anställda kommer att samarbeta med. Utarbeta en tydlig beskrivning av den nya medarbetarens uppgifter, inklusive de krav och kompetenser som krävs samt de egenskaper som önskas för en optimal matchning. Dedikera tid till att skapa en detaljerad kravprofil som kan utgöra grunden för varje steg i rekryteringsprocessen.
   5. Få in fler perspektiv
    Ge kandidaten möjlighet att interagera med dem som potentiellt kommer att bli hans eller hennes nya kollegor. Om det är en tvärfunktionell roll kan det vara positivt att involvera personer från relevanta avdelningar för att få en helhetsbild av kandidaten. Det är avgörande att den nya medarbetaren inte bara har rätt kompetenser utan också passar bra in i företagskulturen.

Behöver du hjälp med dina framtida rekryteringsbehov?

Vårt dedikerade team på Linden-IT strävar efter att erbjuda skräddarsydda lösningar för både bemanning och direktrekrytering. Vi är stolta över att tillämpa högkvalitativa och beprövade metoder för att säkerställa att vi matchar rätt kandidater med rätt positioner.

Som en extra kvalitetssäkring är vi certifierade inom användningen av personlighetstester och logiska tester. Denna förmåga hjälper oss att gå bortom traditionella urvalsprocesser och försäkrar att varje rekrytering är noggrant övervägd och anpassad efter dina specifika behov.

Vår engagemang sträcker sig från det inledande uppstartsmötet ända fram till uppfyllandet av dina långsiktiga mål. Vi förstår att varje företag har unika krav och utmaningar, och vår flexibilitet gör att vi kan anpassa vår service för att möta dessa behov på bästa sätt.

Är du intresserad av att utforska hur våra tjänster kan hjälpa ditt företag? Fyll i formuläret nedan för att bli kontaktad av vårt erfarna team. Vi ser fram emot att få möjligheten att stödja och bidra till din framgångsrika personalrekrytering och utveckling av arbetsstyrkan.

Vill du bli kontaktad? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Vill du bli kontaktad?

Behöver du hjälp av en IT-konsult? Hör av dig till oss så hjälper vi dig gärna!

*” anger obligatoriska fält

Emma Idman, Talent & HR Manager
 +46 724 55 01 25
 emma@linden-it.se
 Gå till LinkedIn
Nyheter

Utvalda

Contact

Kontakta oss idag

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.