Är du chef och ska intervjua? Här kommer 5 tips inför intervjun

Publicerad 08-07-2024

Hur får du kandidaterna ombord? Och hur vet du vem som är det bästa valet för just ditt företag? Linden-IT:s Talent Acquisition Specialist, Maria ger sina bästa tips till dig som ska hålla en intervju.

Intervjutillfället är inte bara ett tillfälle att bedöma om kandidaten är lämplig; utan även kandidatens möjlighet att bedöma dig som arbetsgivare. Det gäller därför att göra ett gott intryck. Linden-IT:s Talent Acquisition Specialist Maria delar därför sina bästa tips för dig som ska hålla en intervju.

 1. Förbered dig väl
  • Läs igenom kandidatens CV och personliga brev noggrant innan intervjun. Skriv ner några specifika frågor baserade på deras erfarenheter och kvalifikationer. Ha också en tydlig bild av vilka kompetenser och egenskaper som är viktigast för rollen.
 2. Skapa en välkomnande miljö
  • Gör kandidaten bekväm genom att börja med en kort presentation om företaget och teamet. Berätta om arbetsplatsens kultur och vilka värderingar som är centrala. Detta hjälper kandidaten att få en känsla för arbetsmiljön och sätter en positiv ton för intervjun. Du kan även visa kontorslandskapet.
 3. Ställ öppna och kompetensbaserade frågor
  • Använd frågor som uppmuntrar kandidaten att ge detaljerade svar och exempel på hur de har hanterat situationer tidigare. Frågor som ”Kan du berätta om en gång då du…” hjälper till att få fram konkreta exempel på deras färdigheter och beteenden.
 4. Var uppmärksam och lyssna aktivt
  • Ge kandidaten din fulla uppmärksamhet och undvik att bli distraherad. Anteckna viktiga punkter men upprätthåll ögonkontakt och visa att du är intresserad av deras svar. Aktivt lyssnande visar respekt och ger dig en bättre förståelse för kandidaten.
 5. Avsluta intervjun positivt och tydligt
  • Ge kandidaten möjlighet att ställa frågor och svara så ärligt och öppet som möjligt. Avsluta med att beskriva nästa steg i rekryteringsprocessen och tidsramarna. Detta lämnar kandidaten med en klar bild av vad som kommer härnäst och bidrar till en positiv upplevelse.

Behöver du fler tips och trix? Kontakta Maria för vidare dialog.

Maria Remnér
Talent Acquisition Specialist
Nyheter

Utvalda

Contact

Kontakta oss idag

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss inom kort.